Follow Dashboard
Tokens?

TITLE; HAPPY BIRTHDAY シ
Saturday, March 16, 2013 | 7:16 AM | 0 comments
ASSALAMMUALAIKUM


i got this cake for my birthday ! *dreaming , tralalala , haha , u ouhh u yang tengah baca tuh , nak cake neyh boleh tak ?? :( , bolehh laa plishh . haha , oke abaikan , kek neyh comel sangat tau , ! nak tahu tak sebab apa saya minat cake neyh , ? sebab kan kek neyh kan ada tuh , alaa tuh yang tinggi tuh , hehe , ade EIFEL TOWER la , i minat tau tower tuh , ! kuikui , *sakai


03 march . :) HAPPY BIRTHDAY TO ME , ! hehe , HAPPY BELATED BIRTHDAY :)
                              
                                                    1st-   adwa is my first wishes ! :) , 
           she said "semoga birthday kau pada  tahun ini akan menjadi yang paling best"

                                              2-nd -syikin :) , hehe , love this makcik !
                                            "harap kita kawan selamanya , untill die !"

                                                  3. MY TRALALALALA :P (achong )
                                                  4. adik aiena 
                                                  5. Izraff
                                                  6. aji pendek :)
                                                  7. nabaha , shee singing for me !
                                                  8. aini
                                                  9. Amirul Hafiz
                                                 10. and the last one is along and hidayati :) ,.

thank you to all my friends who wish to me , :)  , dekat fb ramai laa jugak yang im , aiena block post , so ta de sape boleh post , kalau takk mesti penuh punya , hehe , thank you okee , ! sebab ingat hari lahir aiena , ! wuu teharu sangat tau , time dapat text dari adwa and syikin , i agak tehawuu laaa , ! im crying , ! haha , :") , aiena beruntung dapat kawan mcm diorang ! beruntung sangat weyh , !! jangan jeles , ! ,  ibu pon wish jugak , hehe , ayat ibu agak touching laa jugak , sentap k sentap !

         oke petang tuh have a surprised ! , haha , poyo je , achong diaa ade buat mkn-2 sikit laa , ! he bought a cheese cake for me , ! apak sedapp weyh , ! and agak kesian jugak dekat kereta opie(nabaha's) sebab jadi meja  ! haha , abiss comot bagai , ish-2 , best laa jugak dapat mandi tepung , ! alhamdulillah buat masa neyh terselamat lagi daripada terkene telur , kuikui , !

        tapi aku geram , ! sebab syikin and pikah tak join , eeee , but kami sambut hari lain pulakk , haha , hanya kami bertiga , p laa lepak dekat NAG , ! uwm-2 , tahun neyh tak dapat bnyak hadiah pon , ! 10 tak samapi , ! hahaha , goraamm laaa jugak , ta de rezeki , sokayy laa kan ! aku terimaa je , ade orang bagi pn kire oke laa tuh kan . :p  , urmm , da laa , straight je kepada gamba , enjoy ! 

     




































finally : saya yang comel , happy birthday to me :)

sumpahh , ! happy sangat hari jadi tahun neyh , ! thank you to my boyfie ! haha , sebab buat suprised , ishh , membazir betul , but aku suka , hehe , !!! :) thank you semua , ! weyh thank you tau , sayang semua nya , ! sayang sangat semua weyh , !! enjoy yeaa  :)

TITLE; 1 CITIZEN : e-Keselamatan
Saturday, March 2, 2013 | 1:23 AM | 0 comments

ASSALAMMUALIKUM :)

http://3.bp.blogspot.com/-iK4hXfsJJXI/T_OdpsQTbGI/AAAAAAAAAbA/k7KoXZuL6Uk/s1600/Logo_1Citizen.png                                                       



APAKAH ITU BAHAYA INTERNET ??
Dampak hadirnya internet sebagai media multifungsi bagi manusia bisa bersifat positif dan negatif. Banyak sisi positif yang bisa didapatkan, tapi tidak sedikit pula sisi negatif yang akan diraup apabila digunakannya dengan cara yang salah.
Internet yang memiliki peran sebagai media berbagi informasi yang realtime dan up to date, bisa difungsikan juga sebagai media edukasi yang menyajikan berbagai macam pembelajaran tanpa batas. Tidak sedikit pelajar, mahasiswa bahkan karyawan yang menyelesaikan tugas- tugasnya.



ANCAMAN INTERNET ?? 


-ancaman internet boleh wujud dalam pelbagai bentuk iaitu :

1. Sekatan dan penapisan yang semena-mena pada kandungan di Internet Aksi sekatan atau penapisan yang dilakukan negara seharusnya telus. Harus ada penjelasan pada website yang terkena sekatan tentang alasan mereka disekat. Jika ingin menyekat kandungan, maka harus dilakukan oleh pihak berkuasa mahkamah yang kompeten atau badan yang bebas.
2. Kriminalisasi Ekspresi di internet seringkali dikriminalisasi. Ini bertentangan dengan kewajipan negara mengenai hak asasi manusia antarabangsa, sama ada melalui penerapan undang-undang jenayah atas ekspresi talian, atau melalui penciptaan undang-undang yang baru yang khusus dibuat untuk mengkriminalisasi kebebasan di internet.
Hukum-hukum seperti itu sering dibenarkan kerana dianggap penting untuk melindungi reputasi individu, keselamatan nasional, atau untuk melawan keganasan. Dalam praktiknya, mereka sering digunakan untuk mensensor kandungan yang tidak disukai oleh kerajaan atau pihak berkuasa kuasa.
3. Pemberlakuan tanggung jawab undang-undang pada perantara Perantara berperanan penting dalam membuat pengguna Internet dapat menikmati hak akan kebebasan bersuara dan mendapatkan akses maklumat. Kerana berpengaruh besar, maka negara cuba menempatkan kawalan pada mereka dan membuat mereka bertanggungjawab secara undang-undang apabila mereka gagal menghalang akses ke kandungan yang dianggap melanggar undang-undang. Tindakan sensorship seharusnya tidak pernah didelegasikan pada kalangan swasta.
Dan perantara seharusnya tidak dinyatakan bertanggungjawab secara undang-undang kerana menolak mengambil tindakan yang menyalahi hak asasi manusia para individu. Permintaan apapun yang dihantar ke perantara untuk mencegah akses ke kandungan tertentu, atau untuk membuka maklumat peribadi, harusnya dilakukan melalui sebuah perintah yang dikeluarkan oleh mahkamah atau badan yang kompeten yang bebas.
4. Penamatan akses internet atas dasar hukum HaKI Negara juga telah melakukan tindakan penamatan akses Internet secara menyeluruh. Negara-negara untuk membatalkan atau memperbaharui undang-undang hak cipta intelektual yang ada yang membenarkan pemutusan hubungan pengguna dari akses Internet, dan untuk meninggalkan undang-undang seperti itu.
5. Cyber-attack Website milik pertubuhan hak asasi manusia, pengguna blog yang kritis, dan individu atau organisasi lain yang menyebarkan maklumat yang memalukan negara atau penguasa kini menjadi sasaran cyber-attacks.
6. Hak privasi dan data kurang dilindungi Ketika pengguna boleh menikmati kebebasan di internet, negara dan pelaku swasta mempunyai akses kepada teknologi untuk mengawasi dan mengumpul maklumat tentang kegiatan dan komunikasi para individu di internet. Amalan-amalan tersebut dapat melanggar privasi hak para pengguna Internet, dan mengganggu rasa percaya diri dan keselamatan orang di Internet, sehingga menghalang arus bebas maklumat dan idea-idea talian. (Dew)




ORANG YANG TIDAK DIKENALI ..


-Internet boleh membentuk ilusi bahawa orang yang tidak dikenali sebenarnya ialah ''MUSUH'' .
-Di alam maya pelbagai komunikasi yang kita boleh perolehi seperti di FACEBOOK , TWITTER dan sebagainya . Sudah pasti kita akan berkenalan dengan orang yang tidak dikenali.Secara tidak sengaja kita akan terjebak dengan penipuan-penipuan siber ini.
-Selain itu janganlah kita mudah mempercayai orang yang kita tidak kenali .Jangan mudah member sebarang maklumat peribadi kepada orang yang tidak kenal kerana kemungkinan ia akan mendatangkan bahaya kepada kita.
-Jadi kita haruslah berwaspada dan jangan terlalu percaya dengan orang yang tidak dikenali.


INTERNET BOLEH MEROSAKKAN REPUTASI..

-Internet juga boleh merosakkan reputasi.Ianya boleh mendatangkan persilihan faham  dan fitnah kepada seseorang itu.Selain itu,dengan intrnet jugak syarikat yang besar juga akan bankrap akibat fitnah yang ingin menjatuhkan imej syarikat tersebut.
-Oleh itu,kita haruslah berwaspada dengan penggunaan internet ini kerana ia akan merosakkan reputasi seseorang atau sesebuah organisasi.
-Internet juga boleh menyebabkan prestasi seseorang pelajar merosot .Ini disebabkan kerana mereka sibuk melayari internet sehinggakan tiada masa untuk mengulang kaji pelajaran.

comel tak saya ??



KESIMPULANNYA
Kemudahan internet juga mempunyai keburukan kepada penggunanya. Oleh itu kita mestilah bijak menggunakan kemudahan internet yang ada ini. Janganlah kita terlalu leka melayari internet sehingga merosakkan reputasi kita sendiri. Jadilah seorang yang bijak membahagikan masa dengan baik.Semoga anda semua berjaya dengan kemudahan teknologi terkini. SELAMAT BERJAYA ;)


Prepared by :- Ainnasyafiqah Binti Khairul Anuar dan Muhammad Izaidil Bin Omar

TITLE; miss my classmates =')
Wednesday, December 12, 2012 | 12:10 AM | 0 comments
       ASSALAMMUALAIKUM kepada semua umat islam , dan salam sejahtera kepada yang bukan islam  =) , hey-2 hui-2 , hehe , okee readers today aiena nak story pasal kawan-2 aiena pulak, . sumpah cakap kan rindu sangat dekat kengkawan , lagi-2 syikin , adwa , nabaha , piqah pusut and nik , rindu sesangat bohh , 

        Rindu nak lepak sama-2 , makan ABC , rehat sama-2 ,  gelak ketawa , sedih ,, semua lahh , rindu sangat-2 semua tuh , nanti nabaha and syikin nak pindah (tak confirm lagi) , wuuuu , memang bosann gylee laa kan , ta de diorang tak lengkap hidup aku kat sekolah tuh tahu , ='( , tapi still ada yg lain , kami BESTIE KAMI TAK KAN TERPISAH , ! and tak boleh DIPISAHKAN okee , TAKE NOTE , ! hehe ,. 
      
       Aiena rasa sepanjang cuti neyh kami ta pernah hang sama-2 ouh , rasenye laa , ta de kodd ,. nak tahu tak , ?? cuti neyh kan nabaha dapat new tuttttt , haha , TAHNIAH lahh ye sayang , ! semoga yang neyh oke laa dari si dahi tuh ., wink-2 , haha , jangan maarahh tau , =0 , 
 
      Oke , nanti bila first sekolah kan confirm semua cerita pasal cuti masing-2 kan , haha , aku tak sabar nak dengar story morry korang semua tahu , wahai my bestie aku , aku rindu and sayang korang sesangat tahu , hope korang ponn gytuh tau , jangan tak rindu aku pulakk , haha , tak tahu nak story bende dahh laa , oke laa , korang tengokk gambar dan kenangan kami semua oke ,  =) 

                                                                 

semua tuh bestie saya ,  =) 
                                        


classmates , =)



sorang lagi hilang , #ADWA#



HEY-2 , itu kami. =) .



kami kawan selamanya , auwmmm,. ='(



nabaha and adwa , ! tak senonoh*



itu kami ,. =)


say hi to ADWA , =) kawan saya sehidup sampai mati


syikin ,=) , my lovely bestie , lebiuu girl ,!



nabaha , budak paling bising , ! haha  , dia comel , ramai like dia tahu ,sengetkan kepala anda*



kawan-2 =)



classmates =)



main belon air , haha



nik menangis ouhh , sian dia , hehe



classmates , saya yg paling putih kat situ , haha , wink-2 .




and LASTLY dari kami , =) , we are HAPPY FAMILY , =') 

            hehe , oke tuh semua kawan-2 saya , sehidup semati meyh , ! tuh ponn banyak lagi gambar sebenarnye , tapi penat loorhh nak upload , hehehe  . oke laa , tq  readers bace blog saya yg bersawang-wang neyh , hehe , ASSALAMMUALAIKUM = )












         

TITLE; ABOUT ME シ
Monday, November 12, 2012 | 10:40 PM | 0 comments

HELLo my sweety friends =) , this day I feel very bored, because dont know what to do ! huh , i hate holidays  =( , okay today i want to story about my self , . =) , i hope you all enjoy about me . シ

AINNASYAFIQAH BT KHAIRUL ANUAR シ

nickname : aiena , ena  シ

03 MARCH 1997 シ

stay at SG.KOYAN , K.LIPIS  シ

makaroni maybe シ

apple juice シ

hockey シ 

berFB , berTWEET and berBLOGGING シ

stewardess and talent maybe シ

i have 2 brothers and 2 sisters シ

i have 4 bestie : syikin , adwa , nabaha and wafiqah , ilove them so much ! シ 

                                             friendly and good-hearted maybe , シ

                                                  phone number : 017-0000000 シ 

hahahahahahahahahhahahahahhahahahahahhahahahahha , big laugt from mee , yeaahhh , I do not know what else I should write =0 . 

okayy laa., i end here , ! bubye , sweetly picture fromm me , auuuuwwwwwmmmm <3







TITLE; Nothing To Say =)
| 2:58 AM | 0 comments
                           



ASSALAMMUALAIKUM =) , dah lama tak berblog , ta updates story , kann-3 , mesti korang rindu , haha , bukan apa , blog neyh dulu buruk sangat la , sampai kan ta de mood dah nak bukak , neyh dah jadi baru , because kawan kita adwasyuhadoo neyh yang buad kann , tq sesangat tauu syg , hehe , oke , that's all from me , =) ,

TITLE; I"M SO SORRY
Monday, January 30, 2012 | 2:16 AM | 0 comments
                     ary neyh aq pt0z da nan pkwe aq ,uwm aq y mnx pt0oz cbnrnyew .,mrayu2 diew mnx kpel blek nan aq , p nux uat cm ner .,die trpkse la trime ,. mcm2 ayt dier anta kt aq. YA ALLAH trase gyler aq ., hnye ALLAH jer y taw prsaan aq time tuh ., nggee .,.
dier pnyer la ta nx mnx pt0oz nan aq , gyler bto0y mmat tuh .,
aq pt0oz nan dier ukn sbb aq curang , p nt0oh la tbew jer prasaan aq mlaz nx kpel2 neyh , agy p0n taon neyh nx PMR ., aq ngat nx konsret pade plajaran jer uat mase skunk .munk prcintaan ta mngangu plajaran . but nt0oh la prasaan cintatuh da ilng la ..,S0ORRY CGT LALING., aq p0wn syunx kaw lha laling , syunx gyler2 , gyler taw ta ,. huhux ,. p aq ase lbey bek kaw crry p0mpuan len ., bt0oy ta ?? ukn aq swang jer p0mpuan at dlam duniew neyh ., amai agy y bek dry aq ,. aq bleyh lpaz kn , ta kn kaw ta bleyh ko0t . kaw tuh da la laky .,mzty agy snang tuk lpew kn sse0wng an . . ngee aq ase neyh jer yang aq nx akp ., huhux.. ho0pe u guys enjoys with my sad story .,
##SADSTORY##